Лишай у котів: як його вилікувати?

Категорії
Зміст
  1. Чому з'являється лишай у котів?
  2. Види лишаю у котів
  3. Особливості лікування лишаю у кішок
  4. Профілактичні заходи

Лишай является достаточно распространенным заболеванием среди домашних любимцев, которое провоцируют грибки. Оно вызывает не только дискомфортные ощущения, но и оказывает негативное влияние на здоровье – открытые раны становятся главным источником попадания в организм питомцев бактерий с микробами. Если своевременно обнаружить лишай у котов и приступить к его лечению, удастся не допустить серьезных осложнений.

Чому з'являється лишай у котів?

Лишай у кішок можуть спровокувати такі мікроорганізми: Trichophyton, Microsporum canis, Microsporum gypseum. Перший різновид бактерій - це збудник грибка під назвою трихофтія. Останні два призводять до виникнення на шкірі вихованця грибкових мікроспорій.

Котячий лишай з'являється в тому випадку, якщо тварина занадто довго перебуває в місці зі шкідливими мікроорганізмами або якщо вона контактувала з заразним вихованцем. Захворювання досить активно поширюється через збереження грибками своєї активності протягом 2-3 років.

Також варто знати, що інфікування відбувається не миттєво через наявність інкубаційного періоду лишаю. Протягом певного часу відсутній прояв симптомів. У цей період організм намагається самостійно подолати хворобу. Якщо ж сил не вистачає, спостерігається прояв перших симптомів - на шкірі помітні великі плями.

У групі ризику є:

  • Маленькі кошенята, у яких імунітет ще не встиг зміцніти.
  • Вагітні кішки, чия імунна система ослаблена.
  • Коти, які страждають на хронічні захворювання.
  • Коти-алергіки й таке інше.

Види лишаю у котів

Лишай у кошенят і кішок зустрічається у кількох різновидах. Досить поширеним видом є стрижучий лишай. Йдеться про небезпечне захворювання, яке здатне у найкоротші терміни заражати всіх оточуючих. Дітям часто достатньо погладити переносника, щоб заразитися цією недугою. Самі бактерії є вкрай витривалими та здатні жити за межами організму довгі роки. Найкращими умовами в будинку для них стають поверхні текстильного матеріалу.

Різнобарвний лишай є менш поширеним варіантом. Період максимальної активності суперечка – літній сезон, коли в організмі занадто багато вітаміну D. Його носієм може стати кожна людина та будь-яка тварина. Зрідка він стає патологією, яка проявляється у домашніх улюбленців. У спеку сальні залози починають працювати гірше, шкіра жирніє - такі умови ідеально підходять для того, щоб патогенна форма активно розвивалася.

Рожевий лишай, у свою чергу, вражає насамперед вихованців із низьким імунітетом. Така недуга відрізняється спадковим характером, а коли повністю виліковується, може вразити організм із новою силою.

Мокнучою екземою називають алергію на зовнішні фактори. Від неї страждають переважно ті улюбленці, які змінюють місце проживання. Якщо у кота спостерігається екзема, потрібно проаналізувати, що могло її спровокувати – можливо, вся причина нової побутової хімії. Якщо не вдається виявити зовнішні ознаки, слід звернутися до ветеринара.

Особливості лікування лишаю у кішок

Лікування лишаю кішок має призначатися виключно ветеринарним фахівцем. Перед складанням терапевтичної програми він обов'язково зверне увагу на те, якого  віку тварина, яка у нього порода, загальний стан, наскільки добре працює імунна система. При своєчасному лікуванні з великою часткою ймовірності вдасться досягти якнайшвидшого відновлення. Однак не слід забувати, що навіть після терапії на кішці можуть залишитися шкідливі мікроорганізми. Саме тому, завершивши лікування, рекомендується повторне проходження обстеження на наявність спору.

Лікувати лишай у кішки потрібно по-різному в залежності від різновиду захворювання. На перших етапах для лікування недуги можуть використовуватися звичайні мазі, але якщо випадок запущений, потрібна тривала терапія та сильні медикаменти.

Визначивши, від якого саме лишаю страждає тварина, лікарем буде призначено певні процедури. Найчастіше рекомендується:

  • Застосовувати вакцини, імуностимулюючі, вітамінні препарати, а також обробляти уражені місця протигрибковими засобами.
  • Застосовувати протигрибковий антибіотик, який затримується на волоссі, шкірі, нігтях і не дає розвиватися хворобі далі.

Ефективним препаратом є спрей Стоп лишай грибок. Засіб від лишаю у кішок має виражену фунгіцидну дію та знищує збудників трихофітії та мікроспорії. Завдяки допоміжним речовинам підвищується фунгіцидна активність клотримазолу, зменшуються запальні процеси шкіри, а пошкоджені тканини загоюються набагато легше.

Щоб лікування завершилося успішно, потрібне суворе дотримання всіх розпоряджень незалежно від того, яку схему вибрав ветеринарний лікар. Тривалість терапії зазвичай становить кілька тижнів – вона закінчується лише після негативного результату діагностики. У середньому вихованець відновлюється за півтора-два тижні.

Профілактичні заходи

Профілактика лишаю у котів полягає в:

  • Забезпеченні вихованця якісним, збалансованим раціоном. Краще робити вибір на користь кормів преміум та супер-преміум класу.
  • Своєчасній вакцинації. Доросла тварина потребує щеплень щорічно.
  • Дегельмінтизації та позбавленні від інших паразитів. Ця профілактика проводиться хоча б раз на півроку.
  • Дотриманні гігієнічних правил. У вашому будинку завжди має бути чисто та прибрано.
  • Відсутності стресів. Через сильні хвилювання різко знижується імунітет.
  • Профілактичних ветеринарних оглядах. Тварину потрібно відводити на огляд до ветеринара щорічно.

Таким чином, лишай є заразним інфекційним захворюванням, при виявленні якого необхідно одразу їхати з вихованцем у ветеринарну клініку. На перших стадіях досить легко вилікувати, але якщо стан запущено, можуть початися серйозні ускладнення.

( 14 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Швидке замовлення

Лікування у собак та кішок трихофітії та мікроспорії.

Немає на складі

Швидке замовлення

Лікування собак та котів, хворих на отити та дерматити зовнішнього слухового каналу, що спричинені бактеріями, грибами та кліщами, чутливими до неоміцину, перметрину та ністатину.

Немає на складі

Швидке замовлення

Захворювання шкіри алергічної, бактеріальної та грибкової етіології у собак та котів...

Немає на складі

Швидке замовлення

Оптіммун застосовують собакам для лікування хвороб очей аутоімунної етіології, включаючи ідіопатичний сухий кератокон'юнктивіт (СКК, синдром «сухого ока»), плазматичну інфільтрацію третього століття і хронічний поверхневий кератит (паннус).

Немає на складі

Швидке замовлення

Антисептичний препарат. Алюміній, що входить до складу препарату, має в'яжучу дію і не проникає через клітинну мембрану.

Коментарі
Ола
16.11.2023, 21:18
Разноцветный?! ОТРУБЕВИДНЫЙ он называется. Не заразен и не причиняет дискомфорт носителю. Но лечить надо, разумеется.
Валентина
20.05.2023, 10:51
Если кошка с котятами дикая во дворе, как лечить? Можно что-то в корм добавлять?
Алина
27.10.2022, 23:10
Можно ми клотрымазолом мазать лишай
Георгій
02.09.2022, 13:51
тетрациклиновой мазью можна лікувати лишай?
Аня
18.06.2022, 10:33
Дуже дякую за информацию,але можна якось виликувати в домашних услугах?!
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*