Як чистити вуха котам та собакам: основні правила

Категорії
Зміст
  1. Чому потрібно чистити вуха котів та собак і як часто це робити?
  2. Особливості чищення вух собаки
  3. Як правильно чистити вуха кішці
  4. Поширені помилки під час чищення вух кішок та собак
  5. Профілактика вушних захворювань у кішок та собак

Одне з головних завдань будь-якого дбайливого й люблячого господаря - стежити за станом здоров'я свого вихованця та обов'язково дотримуватися основних правил гігієни. Цілком не дивно, чому багато власників цікавляться, як чистити вуха тваринам. Йдеться про вкрай важливі органи, які дозволяють вихованцям не лише орієнтуватися у просторі, а й висловлювати свої емоції. Саме час розібратися, як проводити цю процедуру й наскільки часто.

Чому потрібно чистити вуха котів та собак і як часто це робити?

Якщо вуха кішок та собак здорові, вони можуть самоочищатися. Відбувається це під час «мотання головою», внаслідок чого здійснюється переміщення виділень із слухового каналу назовні та їх повне виведення. І якщо в природному середовищі, до якого пристосовані вихованці, виділень не дуже багато, то в квартирах і міських умовах домашні улюбленці стикаються з бетонним пилом, брудом та іншими подразниками. У результаті значно підвищується виділення «вушної сірки» - її стає більш проблематично вивести зі слухового каналу природним способом.

Тому дуже важливо знати, як чистити вуха кішці, собаці. До речі, проводити цю процедуру рекомендується щонайменше кожні два тижні.

Особливості чищення вух собаки

 

Як чистити вуха собаці? Для цього необхідно виконувати низку дій. Відразу варто посадити вихованця на підлогу, якщо він великий, або до себе на коліна, якщо маленький. Далі необхідно почати масаж вух і дати тварині ласощі, щоб вона відволікалася на них. Потім береться ватяний диск або бинт (його потрібно намотати на палець), змочується спеціальним засобом для чищення та використовується для очищення видимої частини вуха від сірки із брудом. Процедура проводиться кілька разів. Заборонено виконувати очищення ватними паличками – інакше підвищується ризик розриву барабанної перетинки або усунення сірки вглиб вушного каналу.

Як чистити вуха собаці більш простим способом? Для цього можна скористатися засобами для очищення, які закопуються у вухо. Вони мають антисептичні, антигрибкові, протизапальні властивості, сприяють розчиненню сірки, що накопичилася у вушному каналі. Кінчик пляшечки неглибоко вставляється у вушний канал, після чого вноситься від 5 до 8 крапель засобу. Далі потрібно помасажувати вушну основу приблизно півхвилини для рівномірного розподілу ліків у вушному каналі. Бруд, що виділився, витирається ватним тампоном.

Якщо ви знаходитесь з вихованцем на прогулянці, краще брати із собою серветки для вух, які чудово справляються із завданням м'якого та ефективного очищення від забруднень.

Як правильно чистити вуха кішці

З «вусатими» справи складніші, оскільки їм дуже не подобається дана процедура. Коли господар робить спроби очищення, кішка може подряпати його своїми пазурами. Якщо вихованець демонструє явне невдоволення, коли ви намагаєтеся виконати гігієнічну процедуру, краще скористатися спеціальною сумкою для фіксації або загорнути тварину в плед таким чином, щоб зовні залишилася голова.

Як почистити вуха кішці? Насамперед потрібно зробити так, щоб вона лежала на плоскій поверхні або на ваших колінах. За допомогою великого та вказівного пальця акуратно відкрийте вухо та переконайтеся, що ви бачите слуховий прохід із внутрішньою поверхнею органу.

Тримайте однією рукою голову кішки, а іншою намотайте на палець бинт або скористайтеся ватним диском, попередньо змочивши його в рідині для чищення, а потім протріть видиму частину вуха, видаливши бруд і сірку.

Як і у випадку з собаками, також можна спробувати простіший спосіб у вигляді використання спеціальних засобів. Їхній кінчик вставляється у вушний канал, після чого вноситься близько 3-5 крапель. Далі рекомендується виконати масаж основи вуха протягом 30 секунд для рівномірного розподілу засобу для чищення.

Поширені помилки під час чищення вух кішок та собак

Щоб не нашкодити вихованцю, не варто:

  • Самостійно використовувати перекис водню під час процедури очищення (зрідка це може робити лише ветеринар).
  • Використовувати вушні палички, щоб очистити слуховий канал.
  • Самостійно призначати програму лікування та очищення хворих на вуха тварин. Цим має займатися ветеринар.
  • Зрідка чистити вуха. У такому випадку підвищується ймовірність того, що ви проґавите перші етапи вушних захворювань, а це часто призводить до ускладнень.
  • Чистить вуха часто. За відсутності зайвих виділень можна проводити очищення. Оптимальна частота проведення процедури – раз на 2 тижні.

Профілактика вушних захворювань у кішок та собак

Найчастіше вуха кішок та собак піддаються таким захворюванням як отит та отодектоз. Отит призводить до запалення органу – воно червоніє всередині, а також утворюється рідина чи гнійні виділення. Симптоми недуги: вихованець починає регулярно нахиляти голову набік, чухати вуха, не дає до них доторкнутися через больові відчуття.

Отодектоз, своєю чергою, є заразним захворюванням, яке провокують дрібні кліщі. Вушний канал покривається чорно-коричневим нальотом, підвищується ймовірність захворювання на отит. Для підтвердження діагнозу на отодектоз слід звернутися до ветеринарної клініки та провести мікроскопічне дослідження.
Кішкуйі собаку набагато легше вилікувати на перших етапах захворювання. Тому, якщо ви помічаєте вищеописані симптоми, не варто затягувати відвідування до ветеринарного лікаря.

Щоб уникнути вушних захворювань, необхідно дотримуватися основних правил:

  • Раз на 2 тижні проводити гігієнічні процедури, оглядати вуха та чистити їх.
  • Не допускати, щоб вода потрапляла у вуха.
  • Не допускати того, щоб вихованець переохолоджувався.
  • Не дозволяти контактувати з домашніми улюбленцями з тваринами, які страждають від вушних захворювань.
  • Періодично відводити вихованця на огляд до ветеринару.

Знаючи, як правильно чистити вуха собаці, кішці, та виконуючи цю процедуру на регулярній основі, ви значно знизите ймовірність виникнення у вихованців вушних захворювань та врятуєте їх від дискомфортних відчуттів.

( 3 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Швидке замовлення

Epi-Otic лосьйон - це антибактеріальний засіб для догляду за вухами з нейтральним рівнем pH, яке швидко і дбайливо видаляє бактерії, бруд і небажаний віск з вух собак і кішок.

Немає на складі

Швидке замовлення

Ізотик призначають для лікування зовнішнього отиту у собак, викликаного змішаними інфекціями

Немає на складі

Швидке замовлення

Застосовують як антисептичний засіб для очищення слухових проходів собак і кішок при надлишковому виділенні сірки, наявності бруду, сприяє ефективному догляду, профілактики запальних процесів у вухах

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*